Vad är definitionen på ett gott vin? Det ska börja och sluta med ett leende.

I juni 2005 blev den Svarta Tuppen (Gallo Nero) ett obligatoriskt varumärke på alla vinflaskor från Chianti Classico. Märket sitter intill det statliga kontrollsigillet i form av det rosa band finns runt flaskhalsen på ett vin från Chianti Classico.

Dessförinnan var det bara möjligt för medlemmar inom konsortiet, Consorzio Vino Chianti Classico, att använda den Svarta Tuppen som emblem. Men genom att förse den med en starkare betydelse och även införliva icke-medlemmar har märkningen blivit till en entydig och samlande symbol för hela regionen.

Varumärket som i dag kännetecknar ett äkta vin från Chianti Classico – den svarta tuppen – har historiskt varit en symbol för regionen och särskilt för militärer. Som sådan kan den ses i en takmålning av Giorgio Vasara i Salonen Dei Cinguecerto i Florens Palasso Vecchio.
Till historiebeskrivningen av denna symbol hör en sällsam legend som utspelade sig på medeltiden. Legenden berättar att på den tiden kämpade de båda republikerna Florens och Siena om herraväldet i regionen. Särskilt i området Chianti. Efter många år av fientlighet och strider skulle tvisten slutligen lösa tvisten och en gräns skulle fastställas mellan de båda furstendömena. Tillvägagångssättet för hur det skulle gå till var minst sagt ovanligt.
En riddare från respektive stad skulle i gryningen ge av i ritt och där de möttes – där skulle gränslinjen gå. För att det båda skulle starta samtidigt beslöt man att en galande tupp i soluppgången skulle utgöra startsignalen.

För ordningen skull valde respektive stad ut den tupp som de ansåg bäst för ändamålet. I Siena valde man en stor och vacker vit tupp. Florentinarna, som var mer förslagna, tog en vanlig liten svart rackare som de stängde in i ett mörkt uthus och lät svälta några dagar innan tilldragelsen skulle ske. På den ödesdigra dagen var den florentinska tuppen i det närmast galen av skräck och hunger. Så när den släpptes ut från sitt fängelse började den att gala trots att det var flera timmar kvar till gryningen.


Men riddaren från Florens hade fått sin signal och gav sig av på sin häst. I Siena väntade man tålmodigt in att den vita tuppen skulle ge hals och inte för än de första solstrålarna bröt igenom kunde deras riddare ge sig av. Han hann inte längre än till Fonterutoli, 12 kilometer från stadsporten, för än han mötte den florentinske riddaren. Men enligt uppgörelsen så var det på den plats som de båda möttes som gränsen skulle gå och så fick det bli. På så sätt kom nästan hela Chianti att tidigt hamna under den florentinska republikens styre. Långt senare kom Siena på fall och införlivandes i området.

Text: Carina Olofsson Gavelin

Årets vinort tidigare år

2011 Stellenbosch

2010 Châteauneuf-du-Pape

2009 Würzburg

2004 Haro

2002 Deidesheim

2001 Rivesaltes

2000 Chinon

1999 Durbach

1998 Tain-Tournon

1997 Jerez

1996 Wien

1995 Montalcino

1994 Kaysersberg

1993 FreinsheimVinprovningar på gång

22 mars, Lidköping: Mousserandekurs

Höst 2012, Mariestad: Provningar hösten 2012

Våren 2013, Sollentuna: Starkviner 3 Portvin

Våren 2013, Sollentuna: Starkviner 5 Övriga

Våren 2013, Sollentuna: Starkviner 4 Sherry

De kommande 7 dagarna hålls 0 aktiviteter i Munskänkarnas sektioner. Se listan här >